вівторок, 17 березня 2020 р.

Харчова промисловість України


ТЕОРЕТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ

—    Які продукти харчування виробляють із молока?
—    Які з них ви найчастіше вживаєте?
—    Які хлібобулочні вироби ви знаєте?

—    Які продукти харчування виробляють із м’яса?

Харчова промисловість - складова агропромислового комплексу, до якої входить декілька десятків галузей. За вартістю виробленої продукції (понад 21%) вона є однією із провідних галузей промисловості України.


Підприємства харчової промисловості розташовані практично повсюдно, однак при їх розміщенні враховуються особливості кожної галузі. Борошномельно-круп’яні та хлібопекарські підприємства зосереджені у регіонах вирощування зерна та поблизу районів споживання борошна та виробів із нього. У Києві, Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Львові діють найбільші хлібозаводи, макаронні та кондитерські фабрики, розташовані зерносховища-елеватори.


Пріоритетною для України є цукрова промисловість, яка представлена майже двома сотнями заводів. Наша держава традиційно є одним із основних постачальників на світовий ринок цукру. І хоча підприємства галузі потребують докорінного переоснащення, цукрова промисловість має добрі перспективи. Більшість підприємств галузі зосереджені в областях Поділля (основна сировинна база).


Потужності м‘ясної і молочної промисловості розвинені в усіх областях і зорієнтовані на сировину і споживача. Підприємства цих галузей найчастіше розташовані у містах і селищах міського типу. Найбільшими виробниками м’яса є Вінницька, Полтавська, Дніпропетровська, Донецька області. Провідне місце у виробництві молочної продукції належить Донецькій, Харківській, Київській, Львівській областям.


Значного розвитку набула в Україні і олійно-жирова промисловість (олія, маргарин, мило тощо). Наявність значної сировинної бази і стійкого попиту на продукцію є основою функціонування потужних підприємств у Кіровограді, Вінниці, Дніпропетровську, Пологах (Запорізька обл.).


Підприємства рибної промисловості, природно, зосереджені поблизу сировинних баз (Херсон, Миколаїв, Одеса, Севастополь, Керч)


Плодо-овочева промисловість також тяжіє до сировинних баз. Крим, Закарпаття, Миколаївщина, Херсонщина мають потужні спеціалізовані консервні, овочесушильні підприємства.


Найкращі традиції виноробства мають Крим і Закарпаття.


Після тривалого спаду в харчовій промисловості справи в останні роки почали покращуватись. Залучення іноземних інвестицій, роздержавлення, наявність конкурентного середовища докорінно змінили картину на вітчизняному харчовому ринку. Сьогодні виробниками пропонується широкий асортимент високоякісної продукції.

  • Посилання на презентацію, відео або текстовий документ, що містить навчальний матеріал для вивчення


Підсумкові тести 

Друковані джерела


  1.  https://history.vn.ua/pidruchniki/boyko-geography-9-class-2017/33.php
  2. https://subject.com.ua/textbook/geography/9klas_9/37.html

Відеоматеріали

  1. https://www.youtube.com/watch?v=9CO2m4bLQYU
  2. https://www.youtube.com/watch?v=i--B4UjdyjE&feature=youtu.be
  3. https://www.youtube.com/watch?v=rB4bEX5zn9U
  4. https://www.youtube.com/watch?v=EUA-u_u9o24&feature=youtu.be

Немає коментарів:

Дописати коментар

населення Кіровоградської області

Дати відповіді на питання: 1.      Яка чисельність населення в Кіровоградській області? 2.      Який національний склад населення? 3...